Ponovni poziv Društva izbrisanih SLOVENSKIM IN EVROPSKIM OBLASTEM

Naslovniki: - Državni zbor, Vlada in Predsednik Republike Slovenije

 

                    - Ustavno sodišče in Varuh človekovih pravic

                    - Evropski parlament, Komisija in Svet EU

                    - Institucije Sveta Evrope:

- parlamentarna skupščina,

- komisar za človekove pravice g. Alvaro Gil Robles

- komisija ECRI                                        

                     - Politične stranke v Evropskem parlamentu

                     - Predstavnik EU v Sloveniji g. Erwan Fouéré

                     - Visoki komisar OZN za človekove pravice

                     - Veleposlaniki držav, nastalih iz nekdanje Jugoslavije, in drugih    
                        držav

Od ustanovitve Društva izbrisanih točno pred tremi leti je to že šesti tak javni poziv – apel na pomoč. Vsi dosedanji so bili doma in v tujini popolnoma ignorirani, popolnoma brez odmeva – razen močne podpore institucij Sveta Evrope (komisarja Gil Roblesa in komisije ECRI) ter intervencije evropske poslanke LDS Mojce Drčar Murko na začetku zadnje seje evropskega parlamenta pred nekaj dnevi, ko je opozorila vso evropsko javnost na škandalozno dejstvo, da vlada Slovenije, članice EU, direktno zavrača uresničevanje odločbe Ustavnega sodišča o izbrisanih.

Tudi predstavnik EU v Sloveniji g. Fouéré se doslej ni odzval na nobeno od naših številnih sporočil in opozoril, čeprav smo njegove sodelavce s problemom tudi ustno seznanili že pred tremi leti – šele ko je ta teden skupina izbrisanih samostojno, brez sodelovanja z Društvom izbrisanih, ki se zavzema za reševanje problema po pravni poti, organizirala petdnevno opozorilno gladovno stavko, je predstavnik EU končno vsaj na to dejanje obupa reagiral in stavkajočim obljubil bolj aktivno obveščanje institucij EU o problemu izbrisanih. Da institucije političnega sistema, domače in tuje, reagirajo šele na taka ekstremna opozorila, na pravočasna opozorila Društva na nereševanje problemov po pravni in politični poti pa ne, je v političnem sistemu, domačem in evropskem, ki naj bi zagotavljal spoštovanje človekovih pravic in načel pravne države, težko razumeti.

Zadnji tak apel na pomoč smo poslali domačim in evropskim oblastem 12. decembra lani. V njem smo kratko, a jasno razložili, v čem je problem izbrisanih in na kako neverjeten način, s kakšnim prezirom načel pravne države sedanja vlada Slovenije zavrača njegovo reševanje, kakor ga je zaukazala odločba Ustavnega sodišča. Od takrat do danes se ni spremenilo še nič, zato ta decembrski poziv ponovno prilagamo današnjemu – dodajamo samo še to, da so na seji parlamentarne Komisije za peticije in človekove pravice 2. februarja letos ob obravnavi posebnega poročila ombudsmana o izbrisanih poslanci vladne koalicije glasovali proti priporočilu, da bi se problem uredil v skladu z odločbo ustavnega sodišča. S tem so tudi preprečili, da bi poročilo ombudsmana sploh prišlo na plenarno zasedanje parlamenta. Če k temu dodamo samo še informacijo, da je sedanja parlamentarna večina za podpredsednika parlamenta izvolila poslanca nacionalistične stranke g. Saša Pečeta, ki je lani v parlamentu izbrisane označil kot "izmečke", je slika odnosa sedanje parlamentarne večine do teh vprašanj že dokaj zaokrožena in jasna.

Sprašujemo zlasti institucije Evropske unije in Sveta Evrope, do kdaj še nameravajo mirno tolerirati tako očitne izpade slovenskih oblasti proti temeljnim načelom pravne države in spoštovanja človekovih pravic – torej v državi, ki naj bi že čez dve leti kot prva med novimi članicami EU prevzela predsedovanje Evropski uniji.

Ob 13. obletnici sramotnega izbrisa,

Ljubljana, 26. februarja 2005                            Izvršni odbor Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije

Opomba: Prejeli smo odgovor Evropskega parlamenta, da bo ta poziv obravnaval njegov Odbor za peticije kot peticijo št. 320/2005, pričakujemo pa tudi ponovno intervencijo komisarja za človekove pravice Gil Roblesa, katerega predstavniki so bili ponovno na obisku v Sloveniji 17.-20. maja letos.

 

in Leto 2005
on 24 Maj 2019

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Da bi izvedeli več o piškotkih in kako jih zbrisati, si poglejte Izjavo o piškotkih.

  Sprejemam piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information