Stališče DIPS za današnji razgovor s predstavniki MNZ: (20.01.2009)

DRUŠTVO IZBRISANIH PREBIVALCEV SLOVENIJE                    Ljubljana, 20. 1. 2009

I z v r š n i    o d b o r

MINISTRSTVU ZA NOTRANJE ZADEVE

Štefanova 2, Ljubljana 

Izvršni odbor DIPS je na svoji seji dne 17. 1. 2009 sprejel naslednje stališče za današnji razgovor s predstavniki MNZ:

1. Od vlade pričakujemo

uresničitev tega, kar je bilo obljubljeno v koalicijskem sporazumu, to je hitro uresničitev obeh bistvenih točk iz odločbe ustavnega sodišča: 

a) da MNZ takoj izda še preostalih okrog 8.000 (ali morda tudi več) dopolnilnih odločb, s katerimi se tistim, ki so dovoljenje za stalno prebivanje v letih po nezakonitem izbrisu spet dobili, ta status prizna tudi za nazaj (spomladi 2004 je bilo namreč izdanih samo 4.000 takih odločb namesto 12.000, kolikor je zahtevala odločba US);

b) da se čim hitreje sprejme tudi dopolnitev zakona iz leta 1999, ki bi omogočila vrnitev nezakonito odvzetega statusa tudi tistim (približno 6.000 ali morda manj) izbrisanim, ki pa jim status doslej sploh še ni bil vrnjen; ta zakon bi moral biti sprejet že oktobra 2003 - zamuda znaša torej že več kot pet let.

2. Če ta država še premore kaj čuta za pravičnost in poštenje, bo škodo, ki so jo ti ljudje utrpeli, enkrat morala na primeren način poravnati. Tudi zakon o nekih pavšalnih odškodninah bi bil najbrž sprejemljiv, s tem da bi seveda vsak, ki je prav zaradi izbrisa utrpel večjo škodo (izguba zaposlitve, podjetja, zdravja itd.) in ima za to ustrezne dokaze, to lahko iztožil pred sodiščem. Je pa to tako težko in zapleteno vprašanje, da ga je najprej treba temeljito proučiti in že zato, pa seveda tudi zaradi sedanje hude ekonomske krize v tem času še ni zrelo za odločanje. Najprej je treba izvršiti to, o čemer je bilo že zdavnaj razsojeno: vrnitev statusa.  

Matevž Krivic,

pravni zastopnik Društva izbrisanih 

P. S.  Ker sem bil od Izvršnega odbora pooblaščen, da to stališče predstavim na današnjem razgovoru, ob gornjem stališču dodajam, da v njem navedene številke seveda izhajajo iz dosedanjih uradnih podatkov MNZ o 18.305 izbrisanih. Če bodo potrjeni novi podatki, ki jih je včeraj na TVS predstavil dr. Klemenčič, da gre v resnici za skoraj 24.000 izbrisanih, je v zvezi z izdajanjem dopolnilnih odločb treba ugotoviti in sporočiti javnosti, ali je gre pri razliki med obema številkama (torej pri približno 5.500 ljudeh, ki jih dosedanji podatki niso zajemali), za take, ki so dovoljenje za stalno prebivanje ali državljanstvo že dobili (in torej spadajo tudi oni med upravičence za dopolnilne odločbe), ali za take, ki ne enega ne drugega še nimajo, in bi se z njihovim številom torej povečalo število tistih (doslej od nas ocenjeno na »6.000 ali manj«), na katere se bo nanašala od US zahtevana dopolnitev zakonodaje (preciziranje pojma »dejanskega življenja v Sloveniji«). 

in Leto 2009
on 24 Maj 2019

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Da bi izvedeli več o piškotkih in kako jih zbrisati, si poglejte Izjavo o piškotkih.

  Sprejemam piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information