Napotki Izbrisanim po izreku Strasbourške sodbe

Evropsko sodišče za človekove pravice ESČP je leta 2012 razsodilo, da je Slovenija kršila človekove pravice IZBRISANIM. Slovenski vladi je postavilo rok enega leta, da pripravi zakon, ki bo izbrisanim priznal ustrezne odškodnine

Za odškodnino bo treba počakati eno leto, ko se izteče rok, ki ga je evropsko sodišče (ESČP) postavilo slovenski vladi, da do takrat pripravi zakon, ki bo izbrisanim priznal ustrezne odškodnine. Do takrat

spremljajte informacije v medijih, pa tudi na spletni strani Društva izbrisanih (www.izbrisani.org) in Mirovnega inštituta (www.mirovni-institut.si/izbrisani).  

Do takrat morate narediti (oziroma preveriti) samo eno. Če doslej še niste dobili tako imenovane »dopolnilne odločbe« (sedaj se po novem zakonu to imenuje »posebna odločba«), s katero bi vam bilo priznano stalno prebivališče za nazaj, morate to »posebno odločbo« zahtevati sedaj. Tisti, ki ste dobili kar takoj državljanstvo (in ne najprej dovoljenje za stalno prebivanje in šele potem državljanstvo), potem te dopolnilne odločbe seveda še niste dobili, ker jih takim (teh je pa kar 3.500!) sploh niso izdajali. Šele zakon (ZUSDDD-B), ki velja od 24. 7. 2010 naprej, vam omogoča, da zahtevate izdajo take odločbe (zadnji rok: 23. 7. 2013). Pojdite na Upravno enoto (na katerokoli) in tam zahtevajte obrazec za »posebno odločbo«.

a) Če spadate med tistih 3.500, ki so si status uredili z državljanstvom (ne z dovoljenjem za stalno prebivanje), morate zahtevati obrazec na podlagi 1.b člena ZUSDDD-B (ker so še neki drugi obrazci za druge vrste izbrisanih). Izpolnite ta obrazec, zase naredite kopijo in ga oddajte. Ko boste čez mesec ali dva prejeli to »posebno odločbo«, jo shranite (in spet naredite še kopijo) – ta odločba bo namreč eno od dokazil, ki jih bo treba predložiti, ko bo čez eno leto, upajmo, res sprejet zakon o odškodninah izbrisanim. Kakšna druga dokazila bodo vse še potrebna, danes seveda še nihče ne ve – hranite vse, kar imate, in predvsem si zapišite imena in naslove prič, ki bi lahko potrdile tisto, česar ne boste mogli dokazovati z listinami ali drugimi dokazili.

b) Če spadate med  druge, »običajne« izbrisane (to je med tiste, ki so si status uredili s pridobitvijo dovoljenja za stalno prebivanje – ne glede na to, ali so kasneje potem dobili tudi državljanstvo ali ne), ste zelo verjetno to »dopolnilno odločbo« že prejeli (leta 2004 je minister Bohinc izdal okrog 4.000 takih dopolnilnih odločb, nato pa še ministrica Kresalova okrog 2.500  v letih 2009 in 2010), Če te »dopolnilne odločbe« takrat vendarle niste prejeli, zahtevajte sedaj izdajo »posebne odločbe«  (to je pa obrazec na podlagi  tretjega odstavka 1. člena ZUSDDD-B) – zadnji rok za vložitev take prošnje je 24. julij 2013. Tudi za vas ima ta »dopolnilna« oziroma »posebna« odločba enak pomen, kot je opisan zgoraj v prejšnjem odstavku.

c) Če si statusa sploh še niste uredili(če torej dovoljenja za stalno prebivanje v Sloveniji še niste dobili, ker zanj sploh še niste zaprosili ali pa vam je bila taka prošnja že zavrnjena, preden je 24. 7. 2010 stopil v veljavo ZUSDDD-B), pa to želite narediti sedaj, morate vložiti (najkasneje do 24. 7. 2013) prošnjo na obrazcu na podlagi prvega odstavka 1. člena ZUSDDD-B.– ne glede na to, ali ste vseh teh 20 let neprekinjeno živeli v Sloveniji (takih primerov je sedaj seveda izredno malo) - ali ste po izbrisu za več kot eno leto Slovenijo zapustili in se kasneje spet vrnili – ali pa še sedaj živite izven Slovenije (takih primerov je pa največ, verjetno nad 10.000). Novi zakon (ZUSDDD-B) sicer omogoča pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje samo pod pogojem, da se eno leto (izjemoma tri leta) po izdaji dovoljenja res preselite v Slovenijo, drugače vam dovoljenje razveljavijo – toda kljub tej protiustavni zakonski določbi, proti kateri bomo vložili na Ustavno sodišče zahtevo za njeno razveljavitev, vam priporočamo, da to prošnjo vložite, tudi če nimate namena in možnosti, da bi se sedaj (po 20 letih) v Slovenijo res vrnili. Če te prošnje ne boste vložili, se namreč lahko zgodi, da vam potem tudi odškodnine za sam izbris (in za stroške, ki ste jih imeli z izselitvijo iz Slovenije, in za drugo škodo) ne bodo hoteli priznati. Če zaradi svojega slabega socialnega stanja nimate denarja za plačilo taks v tem postopku (že za samo prošnjo 95 evrov, nato pa posebej še za pritožbe in tožbe, če bo prošnja zavrnjena), v prošnji (na obrazcu ali posebej v prilogi) prosite za oprostitev plačila taks. Če bodo potem zahtevali, da predložite ustrezna dokazila iz države, kjer živite, o vašem socialnem stanju, boste seveda morali predložiti taka dokazila – če bodo prošnjo za oprostitev taks zavrnili, pa se je treba proti temu pritožiti (kako in s kakšnimi argumenti, vam bomo naknadno sporočili v dodatnih informacijah na tej spletni strani – lahko pa se seveda obrnete tudi na brezplačno pravno pomoč, ki jo izbrisanim nudi Mirovni inštitut – glej www.mirovni-institut.si/izbrisani).

POMEMBNO ZA Izbrisane, ki trenutno ne živite v Sloveniji.Najprej morate ugotoviti, ali res spadate med izbrisane. To je odvisno od tega, ali ste imeli v času od 23. 12. 1990 do 25. 6. 1991 (in nato vsaj še do 26. 2. 1992, ko se je zgodil izbris) v Sloveniji prijavljeno STALNO prebivališče (ne samo začasno). O tem izdajajo potrdila vse upravne enote v Sloveniji - vi pa lahko za izdajo takega potrdila zaprosite na najbližjem konzulatu Slovenije. Ko boste to dobili (ali če tako potrdilo morda že imate), morate nato vložiti (spet lahko preko konzulata) na posebnem obrazcu (zahtevajte ga na konzulatu) prošnjo za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje v Sloveniji ZA IZBRISANE (to je na podlagi posebnega zakona ZUSDDD). Preden pa to prošnjo vložite, nam (po e-mailu) ČIMBOLJ NATANČNO (z datumi, kraji, pričami teh dogodkov itd.) opišite svojo zgodbo: kdaj in ZAKAJ ste Slovenijo zapustili, ali ste se od takrat poskušali vrniti v Slovenijo (kdaj, kako) itd. - to pa zato, da vam bomo lahko svetovali, kako morate to prošnjo napisati, da bo imela kakšne izglede na uspeh.

in Leto 2012
on 27 Maj 2019

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Da bi izvedeli več o piškotkih in kako jih zbrisati, si poglejte Izjavo o piškotkih.

  Sprejemam piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information