Kaj pomeni za vas prejeta Posebna odločba?

Pojasnilo - glede prejetih "POSEBNIH ODLOČB"

Mnogi od tistih, ki ste sedaj končno dobili te »posebne odločbe«, z njimi niste zadovoljni, vendar so te odločbe edino oziroma največ, kar je po sedanji zakonodaji možno dobiti. S temi odločbami je država končno priznala, da ste bili nezakonito

izbrisani in vam ta »izbrisani« status prebivalca z dovoljenjem za stalno prebivanje sedaj vrača z veljavnostjo za nazaj – na žalost pa so te odločbe napisane v takem čudnem birokratskem jeziku, da je laiku skoraj nemogoče razumeti, kaj je pravzaprav resnična vsebina te odločbe. Te odločbe bi morale biti napisane mnogo bolj jasno in preprosto (da se vam sedaj z veljavnostjo za nazaj vrača status, ki vam je bil takrat nezakonito odvzet) – in dodano bi moralo biti še opravičilo državeza to, kar so vam nezakonito naredili. Ampak kljub temu, da to v teh odločbah ni tako jasno napisano, te odločbe vendarle pomenijo prav to. Zato so po vsebini pravilne in se proti njim ne morete pritoževati (saj so v vašo korist).

Sama ta odločba vam sicer ne priznava nobene odškodnine – to bi lahko dosegli šele z vložitvijo odškodninske tožbe na sodišče, za kar pa bi morali najeti odličnega odvetnika, pa še potem bi bil uspeh zelo negotov. Take odškodninske tožbe nasploh, proti državi pa še posebej so tako zahtevne in težke, da bi bile po tej poti odškodnine za ogromno večino izbrisanih praktično nedosegljive. Zato je naše Društvo izbrisanih (DIPS) že januarja 2009 od vlade zahtevalo, da pripravi poseben zakon o odškodninah izbrisanim, ki bi jim priznal sicer manjše, pavšalne odškodnine (npr. za vsak mesec izbrisa toliko, za izgubljeno zdravje toliko, za duševne stiske toliko itd.), ki pa bi bile zanje dosegljive brez teh dragih in zelo tveganih postopkov na sodiščih. Niti Pahorjeva vlada o tem ni hotela niti slišati – Janševa opozicija pa seveda še toliko manj. Toda 26. junija letos pa je sodišče v Strasbourgu (ESČP) zahtevalo od vlade točno to – in ji je dalo rok, da v enem letu pripravi tak zakon o odškodninah za izbrisane.

Sedaj morate torej počakati do junija naslednje leto, ko bomo videli, ali bo vlada tak zakon res pripravila – če ga ne bo (ali če bo tak, da ga ESČP ne bo priznalo kot poštenega), pa se boste lahko z zahtevo za odškodnino obrnili neposredno na ESČP. Več o vsem tem si boste takrat lahko prebrali na tej spletni strani. Nekatre informacije o teh in drugih vprašanjih pa lahko najdete že sedaj.

 

 

in Leto 2012
on 27 Maj 2019

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Da bi izvedeli več o piškotkih in kako jih zbrisati, si poglejte Izjavo o piškotkih.

  Sprejemam piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information