NE SE PRITOŽEVATI PROTI ODLOČBAM O ODŠKODNINI!

NE SE PRITOŽEVATI PROTI ODLOČBAM O ODŠKODNINI!

 1. Mnogi nas sprašujejo, ali naj se pritožijo proti odločbi o odškodnini, ker niso zadovoljni s tako nizko odškodnino. Ne se pritoževati – razen če so vam višino odškodnine morda napačno izračunali (za tak primer še nismo slišali) ali pa, če so vam zahtevo za odškodnino zavrnili (tak primer pa nam sporočite, da vam svetujemo, ali je pritožba smiselna ali ne). Upravne enote lahko priznavajo samo toliko odškodnine (50 € za mesec izbrisa), kolikor določa »Virantov« zakon.

2. Višjo odškodninobo možno zahtevati kasneje, če

bo Ustavno sodišče ugotovilo, da ta zakon ni v skladu z ustavo  (ali če bo to zahteval Strasbourg) – če se to ne bo zgodilo, pa vsakomur še vedno ostaja možnost, da s tožbo na sodišču zahteva še dvakrat toliko odškodnine kot jo je dobil na upravni enoti – če ima neizpodbitne (praviloma pismene) dokaze o višini utrpljene škode. Toda vložiti tožbo na sodišče je zelo tvegano – če izgubiš, plačaš vse stroške (nekaj tisoč evrov, lahko tudi več) – če ti priznajo le 10% tega, kar si s tožbo zahteval, plačaš 90% stroškov – in tako dalje. Rok za vlaganje tožb po »Virantovem« zakonu je tri leta, zato raje počakajte vsaj do jeseni, ko bo bolj jasno, kaj lahko pričakujemo od Ustavnega sodišča in od Strasbourga.

3. Če zahtevaš in dobiš pavšalno odškodnino (po 50 evrov) na upravni enoti, se s tem nisi odpovedal pravici, da kasneje (v triletnem roku od uveljavitve zakona) s tožbo na sodišču zahtevaš višjo odškodnino (če imaš neizpodbitne dokaze zanjo – in če si sposoben plačati stroške postopka, če izgubiš).

 4. Odškodnina se izplača v 30 dneh po pravnomočnosti odločbe, to pomeni – 45 dni po prejemu odločbe. Komur se zelo mudi, lahko teh 45 dni skrajša na 30 dni, če takoj prvi dan, ko odločbo prejme (ali čim prej) pošlje priporočena no Upravno enoto izjavo: »Odpovedujem se pravici do pritožbe na odločbo št. ............. z dne ............, ki sem ji prejel dne ................... Prosim za izplačilo priznane odškodnine v 30. dneh.«

 Društvo izbrisanih prebivalcev Slovenije

 

in Leto 2014
on 22 April 2019

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Da bi izvedeli več o piškotkih in kako jih zbrisati, si poglejte Izjavo o piškotkih.

  Sprejemam piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information