Vprašanje in odgovor: "KAJ LAHKO ZAHTEVATE......na UE ?

Vprašanje in odgovor:
"
KAJ LAHKO ZAHTEVATE NA UPRAVNI ENOTI  OB IZPOLNJEVANJU OBRAZCA ZA ODŠKODNINO?"

Pozdravljeni!

Pišem Vam v upanju na rešitev mojega problema. Namreč, od 18.06.2014 izbrisanim nam je dana možnost materialnih odškodnin, ki znašajo 50 eur na mesec izbrisa. Problem se pojavi pri samem obrazcu, ki je zelo dvomljivo napisan. Najbolj nejasen je drugi del obrazca, ki ga moremo izpolniti pred uradno osebo v upravni enoti.Namreč, prvi del obrazca zahteva splošne informacije (kar ni sporno)., drugi del obrazca pa se glasi:

PROSIM ZA IZDAJO

(ustrezno obkrožite)

- potrdila o tem, da sem bil-a izbrisan-a iz registra stalnega prebivalstva in, da sem po izbrisu pridobil-a dovoljenje za stalno prebivanje oziroma bil-a sprejeta v državljanstvo Republike Slovenije

 - odločbo o statusu upravičenca zaradi uveljavljanja odškodnine v sodnem postopku

 - odločbo o uveljavljanju denarne odškodnine v upravnem postopku

 Prva točka je sama po sebi samoumevna in ne vidim razloga zakaj bi jo obkrožila. Druga točka, kako jo jaz dojemam, želi povedati, da se s tem ne odpovedujem možnosti tožbe na sodišču, tretja točka pa pomeni, da denarna odškodnina se vodi v upravnem postopku.

 Zaradi nejasnosti in straha, da bi se z označitvijo določene točke avtomatsko odpovedala nekaterih dodatnih možnosti, ki so mi na voljo, Vas lepo prosim, če mi svetujete katero točko naj obkrožim, če sploh. 

 Za odgovor se Vam lepo zahvaljujem ter lep dan še naprej!

Spoštovana gospa!

 Ta obrazec (kolikor vem, so takega pripravili v UE Koper) je eden od najboljših – ker MNZ kljub našim zahtevam ni hotelo pripraviti enotnega obrazca za vse upravne enote, sedaj to vsaka UE dela po svoje. Pri nobenem od njih pa se ni treba bati, da bi se s čim odpovedali svojim pravicam po tem zakonu (in še manj tistim, ki bi jih lahko priznal novi zakon, če nam bo uspelo pred Ustavnim sodiščem doseči njegovo spremembo – odločitev US pričakujemo v nekaj mesecih).

 Pri vašem obrazcu bi moralo pri vsaki od treh točk, ki jih navajate, zraven še pisati, za kaj se prvo, drugo ali tretje potrebuje. Iz vaših pripomb sedaj šele dobro vidim, kakšne nejasnosti to ljudem lahko povzroči. Če vi (kakor v ogromni večini tudi vsi drugi)sedaj zahtevate samo denarno odškodnino v upravnem postopku, zadošča, če obkrožite samo tretjo točko – vendar pa lahko, če to želite, istočasno obkrožite tudi prvo in drugo točko.

 Če obkrožite sedaj samo tretjo točko, boste v mesecu dni dobili odločbo o pavšalni denarni odškodnini (50 € za vsak mesec izbrisa). Mnogi so jo že dobili. Če boste kasneje zahtevali še kaj drugega (višjo odškodnino na sodišču, subvencijo stanarine, pravico do udeležbe na občinskem razpisu za socialno stanovanje itd.) , boste v tistem postopku svojo upravičenost (kot »izbrisani«) dokazovali kar s to odločbo o pavšalni denarni odškodnini.

 Kdor  potrdilo po prvi točki potrebuje takoj (npr. zato, da bi prosil za subvencionirano stanarino), pa naj seveda poleg tretje točke obkroži tudi prvo točko – in naj potem, ko bo potrdilo prejel, to potrdilo priloži prošnji za odobritev subvencionirane stanarine (ali prijavi na razpis za socialna stanovanja itd.) – če je te prošnje prej že oddal, pa naj to potrdilo pošlje naknadno. Na večini upravnih enot pa na njihovih obrazcih ljudem sploh niso ponudili te možnosti (niti jim niso ustno povedali, da to lahko zahtevajo) – tam morate, če tako potrdilo potrebujete, to posebej zahtevati. ČE BI PRI TEM NASTALE KAKRŠNEKOLI TEŽAVE, JE TREBA TO TAKOJ SPOROČITI NA NASLOV: Matevž Krivic, Spodnje Pirniče 24, 1215 Medvode (z navadno pošto, ne priporočeno!).

 Druge točke (da potrebujete »odločbo o statusu upravičenca zaradi uveljavljanja odškodnine v sodnem postopku«) sedaj nima smisla obkroževati  (ali na drugih upravnih enotah to posebej zahtevati). Po sedanjem zakonu bi namreč tudi pred sodiščem lahko dobili največ še dvakrat toliko kot od upravne enote (in še to zelo zelo težko – ob veliki nevarnosti, da tožbo izgubite in da morate potem še plačati vse sodne stroške, odvetnika nasprotne stranke itd.). Zato svetujemo vsem, da z morebitnim vlaganjem tožb za višjo odškodnino počakajo še nekaj mesecev, dokler ne bo najprej na Ustavnem sodišču in nato še v Strasbourgu odločeno, ali bo sedanji »Virantov« zakon o odškodninah ostal nespremenjen ali pa ga bo Slovenija morala spremeniti.

Če je kdo kljub temu to točko že obkrožil, pa ni to nič narobe – ko bo to »odločbo o statusu upravičenca dobil«, naj si jo shrani, da jo bo lahko uporabil kasneje, če se bo odločil, da bo vložil tožbo za višjo odškodnino. A opozarjamo še enkrat: sedaj je za vlaganje teh tožb prezgodaj (razen morda v kakšnem povsem izjemnem primeru – o tem se posvetujte z nami) , a tudi kasneje, če bo zakon spremenjen, bo to prišlo v poštev samo za tiste, ki imajo shranjene NEIZPODBITNE DOKAZE (praviloma pisne dokumente!) o škodi, ki so jo utrpeli, in o njeni višini – drugače bodo tožbo izgubili in bodo plačali vse stroške (lahko tudi pet ali deset tisoč evrov)! Kdor bo vseeno tožil in dobil na koncu npr. le polovico od tega, kar bo zahteval (npr. le 10.000 € odškodnine, čeprav je zahteval 20.000), pa bo moral plačati polovico stroškov postopka – in če bo uspel le z eno desetino svoje zahteve (10%), bo plačal 90% stroškov postopka. Tožba pred sodiščem je torej IZREDNO ZAHTEVNA IN FINANČNO ZELO TVEGANA!

Lep pozdrav,
Matevž Krivic (v imenu Društva izbrisanih – DIPS)

in Leto 2014
on 27 Maj 2019

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Da bi izvedeli več o piškotkih in kako jih zbrisati, si poglejte Izjavo o piškotkih.

  Sprejemam piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information