Huda lekcija Virantu

Današnja sodba iz Strasbourga je huda lekcija za Viranta in sedanjo vlado, da o desni opoziciji, ki izbrisanim že 22 let odreka sploh vse pravice, niti ne govorim. Za to šesterico je vlada sodišču izrazila pripravljenost plačati od nič do 10.600 evrov, sodišče pa je dvema priznalo trikrat več, dvema 5-6 krat več, simbolu tistih izbrisanih, ki so še vedno zunaj Slovenije, Aliju Berishi pa kar 16-krat več od tega, kar je ponujala vlada. In to ne kar "čez palec", ampak po preprostem, čeprav po našem mnenju prenizkem kriteriju 150 evrov (oziroma za otroke 80 evrov) na mesec zaradi izostalih socialnih podpor v času izbrisa. Toda s sodbo sem kljub temu zelo zadovoljen, saj priznava vsaj 150 evrov na mesec, slovenski zakon pa na tej podlagi popolnoma nič. Sodba ESČP namreč dejansko priznava odraslemu upravičencu približno 250 evrov mesečnega pavšala (100 za nematerialno in 150 za materialno škodo), slovenski zakon pa za oboje skupaj le 50 evrov, torej kar šestkrat manj.

Hudo zavajanje javnosti so trditve (Virantove in tudi v nekaterih medijih), da je sodišče s to sodbo potrdilo, da je slovenska "odškodninska shema" v skladu s pilotno sodbo in da zato nadaljnjih sojenj v Strasbourgu o odškodninah ne bo. V resnici pa je sodišče le "vrnilo žogico" te presoje nazaj Odboru ministrov, ki se je tega vročega krompirja hotel znebiti, in je poudarilo, da je po Konvenciji za to pristojen odbor in ne sodišče. Toda s temle bistvenim poudarkom v eni od zadnjih točk sodbe: "višina zneskov je sicer prepuščena presoji države, toda pod pogojem, da so ti združljivi s sodbo sodišča"! In s "tihim" opozorilom prav v zadnji točki, da je na čakanju že nad tisoč naslednjih primerov.

Nujno pa je opozoriti še na eno Virantovo zavajanje - češ, saj lahko, če imaš dokaze o večji utrpljeni škodi, s tožbo na sodišču dosežeš še dvakrat toliko. Da, torej npr. še 6000 evrov, če ti pavšalne odškodnine (za pet let izbrisa) pripada 3000 evrov - pa čeprav si na sodišču dokazal, da si, npr. zaradi izgube podjetja, službe, zdravja itd., utrpel npr. 50.000 evrov škode. Bolj absurdne zakonske določbe svet menda še ni videl. In Virant dodatno zavaja, da tako tudi po našem zakonu lahko dosežeš "strasbourških" 150 evrov mesečno. Kar dvojno zavajanje: prvič je strasbourški pavšal 250 in ne 150 evrov, in drugič, tu ne gre več za mesečni pavšal, ampak za dodatno, posebej na sodišču dokazano škodo - in primerjava s strasbourško šesterico tu sploh ni možna, ker take dodatne škode nihče od teh šestih sploh uveljavljal ni, ampak samo pavšalno odškodnino.

Matevž Krivic

in Obvestila za izbrisane
on 12 Marec 2014

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Da bi izvedeli več o piškotkih in kako jih zbrisati, si poglejte Izjavo o piškotkih.

  Sprejemam piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information